Vijf jaar 8RHK ambassadeurs: Een jubileum waar we trots op zijn (2024)

Vijf jaar 8RHK ambassadeurs: Een jubileum waar we trots op zijn (1)

Artikel

01-11-2023 09:06

Vijf jaar 8RHK ambassadeurs: Een jubileum waar we trots op zijn

Vijf jaar 8RHK ambassadeurs: Een jubileum waar we trots op zijn (2)
Achterhoek Raad

Ruim tweehonderd Achterhoekers zijn sinds 2018 verbonden in een groot netwerk: professionals uit het bedrijfsleven, woningcorporaties, onderwijs, zorg en de zeven gemeenten. Zij doen dit in nauwe samenwerking met andere (Duitse) regio's, provincie Gelderland en het Rijk. Samen bepalen zij de koers en bouwen zij aan de Achterhoek: onze mooie, innovatieve regio waar we van aanpakken weten en samen oplossingen vinden. We stellen tien ambassadeurs aan je voor, sommigen van het eerste uur, anderen pas net gestart. De complete interviews vind je op www.8rhk.nl.

Tekst: Susan Heimplaetzer


Anne Groot Zevert (37) is ondernemer op het gebied van geurvrij textiel en coördinator van het leerprogramma van Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers. Ze is sinds 2022 gemeente-raadslid voor Berkelland (CDA) en 8RHK ambassadeur sinds 2022, als lid van de Achterhoek Raad.

Anne: "Ik houd van een mooi debat, dat respectvol en met humor wordt gevoerd. Je bent allemaal mens en je doet dit werk voor je medemensen: de inwoners van de Achterhoek."


Mirjam Koster-Wentink (48) is voorzitter van het college van bestuur van het Graaf-schap College, het regionaal opleidingscentrum (roc) voor beroepsonderwijs in de Achterhoek en de Liemers. Zij is 8RHK ambassadeur sinds november 2018, als lid van de 8RHK Board.

Mirjam: "We staan er en we doen ertoe. En dat bereiken we samen met ruim tweehonderd ambassadeurs die dit alle-maal naast hun 'normale' werk doen."


Marianne Besselink (51) is burgemeester van Bronckhorst en lid algemeen bestuur Regio Achterhoek, bestaande uit de zevenAchterhoekse burgemeesters. In die functie is zij 8RHK ambassadeur sinds september 2018.

Marianne: "Alle mooie bedrijven, organisaties en culturele instellingen - in welke Achterhoekse gemeente dan ook zie ik als feestjes voor de hele regio."


Els Birkenhäger (47) is directeur-bestuurder van Sité Woondiensten, een grote woningcorporatie met woningen in Doetinchem en Bronckhorst. Zij is 8RHK ambassadeur sinds november 2019, als lid van de 8RHK Board en van de thematafel Wonen & Vastgoed.

Els: "Het 'waartoe ben ik op aarde' van de ander begrijpen, is mooi en belangrijk. Pas dan kun je duurzaam samenwerken."


Carolien Nijhuis (46) is Managing Owner van de Nijhuis Group in Winterswijk, een bedrijf gespecialiseerd in maatwerkconstructies van metaal en machinebouw. Zij is 8RHK ambassadeur sinds november 2022, als voorzitter van SmartHub Young Talent.

Carolien: "Ik denk dat de buitenwereld nauwelijks beseft hoeveel inspanning het kost om zover te komen als de Achterhoek nu is."


Alexander van der Graaff (43) is projectmanager bij het Grensland College. Je kunt hier naast je werk tweejarige, praktijkgerichte hbo-deeltijdopleidingen volgen (Associate degree). Hij is 8RHK ambassadeur sinds 2018, als lid van de Achterhoek Raad voor Aalten (D66).

Alexander: "Ik zie onze samenwerking als een vriendschappelijke voetbalwedstrijd op het grote veld van de Achterhoek, waarbij we allemaal hetzelfde shirt dragen, maar verschillende petjes op hebben."


Arthur Jansen (47) is directeur/eigenaar van AWEJA Railsystemen BV en ZEUS Magazijninrichting BV in Ulft. Hij is 8RHK ambassadeur sinds 2018, als lid van de Achterhoek Board.

Arthur: "Het werk voor 8RHK ambassadeurs kost een bak met tijd; er komt veel meer bij kijken dan ik eerst dacht. Tegelijkertijd leer ik bestuurlijk enorm veel en ben ik dankbaar dat ik dit voor de Achterhoek kan doen."


Karin Klein Lebbink (58) is gemeenteraadslid en 8RHK ambassadeur sinds maart 2022, als lid van de Achterhoek Raad voor Gemeentebelangen Bronckhorst.

Karin: "Dat we nu raadsbreed een krachtig signaal naar Den Haag kunnen afgeven, unaniem; dat is een grote stap vooruit."


Saar Veneman (46) is secretaris-directeur van Regio Achterhoek (nu Achterhoek ambassadeurs), een kleine en gedreven organisatie. In die functie is zij 8RHK am-bassadeur sinds 2018.

Saar: "Mijn droom is dat we de principes van de Achterhoekse samenwerking transponeren naar de totale overheid. Omdat ze heel goed blijken te werken."


Mark Boumans (48) is burgemeester van Doetinchem en 8RHK ambassadeur sinds 2018, als voorzitter van de Achterhoek Board, de Achterhoek Raad en Regio Achterhoek.

Mark: "Het is bijzonder om te merken hoe goed wij zijn geworden in het delen van macht, invloed en gezag. Veel regio's willen het of proberen het, de Achterhoek doet het."


Vijf jaar samenwerking heeft de Achterhoek veel gebracht; te veel om hier te laten zien. Een compleet overzicht vind je op: www.8rhk.nl/innovaties.

8RHK werkt samen en verbindt

86 projecten, 18 Achterhoek Raadsvergaderingen, 17 Achterhoek Dagen, tientallen werkbezoeken van Kamerleden en ministers. 8RHK Visie 2030, Regio Deal, Onverwachte Hoek, Achterhoek Monitor, Achterhoek Panel, Eo Weijersprijsvraag, Achterhoek eerste SDG regio, Inspiratiefestival, vijf Lentediners in Den Haag

Achterhoek Bereikbaar

RegioExpres, Deelauto's/deelfietsen GAON!, Noordtak in de ijskast, ontwikkelen Achterhoekse OV Visie (combineren doelgroepenvervoer, OV, WMO-vervoer, MaaS, ritdelen etc.)

Achterhoek Innovatie

Open innovatiesysteem met innovatiecentra (CIVON, De Steck, SmartHub Incubator Industry en de Marke), SmartHub Development, SmartHub Young Talent, MKB Deal Achterhoek, Achterhoek verbindt, AI Congres

Achterhoek stimuleert talent

Gelrepact, Techniekpact (Techniekdagen, Week van de Techniek), Routekaart Leven Lang Ontwikkelen, Digivaardige Achterhoekers, Opijver, Grensland College, SmartHub Development, Femme Tech Achterhoek

Achterhoek bouwt

Regionale Woonagenda, Volkshuisvestingsfonds, Woondeal: 11.500 nieuwe woningen, Woon- en vastgoedmonitor, Uuthuuskes, huisvesting arbeidsmigranten, ontwikkelen Visie Wonen, Welzijn en Zorg

Achterhoek verduurzaamt

Achterhoek verbindt energie, experimenteerregio kringlooplandbouw, bio-based bouwen, biodiversiteit, verduurzaming bedrijventerreinen

Achterhoek Gezondste regio

Achterhoek Gezond en Ontwikkelplekken, Preventieakkoord, Regiobeeld Achterhoek, Achterhoek Rookvrij

delen:

Vijf jaar 8RHK ambassadeurs: Een jubileum waar we trots op zijn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6003

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.